Romaní, romer (Rosmarinus officinalis)

El romaní és una planta suficientment coneguda pels apicultors del país, gràcies a les abelles que recol·lecten el seu nèctar i al treball desenvolupat per l’apicultor, que obté una de les mels més apreciades de Catalunya.

El romaní també té virtuts medicinals de les quals ens podem beneficiar i que més endavant descriurem.

És una planta de 0’5 a 1 m. d’alçada, tot i que pot arribar als 2m. Fa flors gairebé durant tot l’any, habita, preferentment, en terrenys calcaris des de la costa fins als 1.500m. d’altitud. La trobem pràcticament a tota la península Ibérica i és estranya a les zones del nord i el nord-oest d’aquesta.

Les fulles del romaní contenen taní i altres components. Es pot extreure de les seves fulles i flors l’essència de romaní, que és estimulant i antiespasmòdica i actua també sobre la secreció biliar. Hi ha herbolaris que la recomanen per “rebaixar la sang”.
Amb aplicacions externes es pot fer servir per als dolors d’articulacions i per tonificar el cos .Es pot utilitzar per guarir nafres i ferides. Per netejar les, es farà una infusió de flors, amb una proporció d’1 unça per litre d’aigua bullint. Les ferides s’han de netejar un parell de vegades al dia amb aquesta aigua, preparada novament cada vegada.

Després es cobreix la ferida amb una gasa estèril, es protegeix amb cotó fluix i una vena.
Per a ús extern, també es fa servir l’essència de romaní, que es prepara amb 9 o 10 unces de flors, com més acabades de collir millor i que estiguin seques. Es fiquen en una ampolla de 2 litres, i s’hi afegeix 1 litre d’alcohol de 95º. Es deixen en maceració durant nou dies aproximadament, tenint en compte que l’ampolla s’ha de tapar bé i que cal moure la suaument cada dia. Transcorreguts aquests dies, la preparació s’ha de colar amb un paper de filtre. Aquest preparat serveix per friccionar les zones adolorides o fatigades.

Per a ús intern, es pot preparar una infusió igual que la que hem descrit, en la proporció d’1 unça de flors de romaní per cada litre d’aigua bullint. D’aquesta infusió se’n prenen 3 o 4 tasses al dia, abans dels àpats. S’aprofita com a tònica i aperitiva.
Esperem que si proveu la infusió o l’essència de romaní en les formes que us hem explicat us provin beneficiosament .

*Una unça equival, aproximadament a 30gr.

Traducció: Ferran Marugan

Bibliografia:
Pius Font i Quer, Plantas medicinales. El Dioscórides renovado.