El passat 30 de desembre a Casserres (Berguedà) i el 13 de gener a Castellar del Vallès van celebrar-se dues reunions informatives que, tot i centrar-se sobretot en la plaga de la vespa velutina, van arribar a la conclusió que els productors també s’han de fixar en uns altres tres problemes combinats que afecten les nostres abelles actualment: la varroa, la sequera i, quan és l’època, l’abellerol.

La varroa, per exemple, fa que les abelles no creixin sanes i les fa menys resistents als altres factors negatius. La conclusió és que convé fer dos tractaments anuals contra la varroa: un, per exemple, a l’estiu, amb un mètode de vaporització, i un altre a l’hivern, millor amb un tractament de contacte (tires).

Pel que fa a la vespa velutina, ja fa cinc anys que es va trobar el primer niu a Catalunya, concretament a la Garrotxa, i l l’any 2017 se’n van trobar més de 500. Això significa que potser n’hi havia més de 2.000. A les reunions es van explicar els detalls sobre el creixement de les poblacions de velutina, les condicions que n’afavoreixen la proliferació i les que la frenen.

Quines accions es poden portar a terme? Un dels mètodes és capturar les reines a la primavera mitjançant paranys formats per un recipient preparat ple de líquid atraient comercial. A les reunions de Casserres i Castellar es van comentar els detalls per preparar aquest tipus de trampa i es va recordar que és molt aconsellable trampejar tot el bosc, no només els apiaris. També es va explicar que es pot fer líquid atraient de fabricació casolana, però que necessitarà una revisió més sovint, ja que sol formar un tel superficial que en resta l’eficàcia.

Un altre sistema, el mètode troià –caçar una vespa i pintar-li l’abdomen amb insecticida perquè enverini tot el niu– només és efectiu entre maig i juny. A partir d’aquest mes es poden aplicar larvicides, és a dir, enverinar el menjar amb què les vespes alimentaran les larves. És un sistema molt més efectiu perquè permet eliminar tota la cria d’un niu.

També es va explicar com instal·lar arpes elèctriques per protegir els apiaris, la funció de les quals és cremar les ales de la vespa, i com posar gàbies Faraday a la piquera de les caixes: una protecció psicològica per a les abelles, molt útil en els casos extrems en què una caixa estigui molt atemorida o debilitada per la presència de les vespes.

Per millorar el coneixement dels productors sobre els hàbits de la vespa velutina, a les reunions es va desenvolupar el calendari de l’evolució d’una colònia d’aquesta espècie, des que al febrer o març s’instal·len els nius nous fins a l’octubre o el novembre, quan el niu ja és gran i cal posar trampes per caçar les reines.

També es van explicar els protocols que s’han de seguir i l’instrumental amb què s’ha de comptar per a la destrucció dels nius, i es va recordar que, des de l’any passat, l’actuació contra la velutina l’ha de gestionar el consell comarcal o l’ajuntament –en cas que es tracti de zones habitades, públiques o transitades– o el propietari, si es tracta de propietats privades. Qualsevol persona que vulgui informar de la presència d’un niu pot trucar al telèfon centralitzat de tot Catalunya dels Agents Rurals (93.561.70.00, 24 hores) o el 112.