El pol·len és una cèl·lula (espora), que desenvolupa al seu interior nuclis espermàtics.

On es forma? El pol·len es forma a les anteres (esporangis) dels estams. Els estams són fulles molt modificades que consten d’un filament, a l’àpex del qual es diferencies dos unitats o anteres, generalment de color groc, taronjat o vermellós, que presenten en el seu interior unes cavitats (sacs pol·línics) on es formen els grans de pol·len.

tipus-de-pollen-apicat

Esquema dels tipus principals de pol·len

Tipus principals : El gra de pol·len presenta una morfologia molt variada, generalment els grans de pol·len són globosos, el·lisoidals, angulosos o oblongs. La seva paret cel·lular és molt resistent, rica amb una substància com la esporopol·lenina. Aquesta paret està formada per dues capes diferenciades: l’exina (capa externa) i l’intina (capa interna). L’exina pot presentar diverses ornamentacions externes (espinetes, dents, granulacions, reticles) o ser llisa. Així mateix el gra de pol·len pot presentar obertures de forma allargada (sulcat, colpat) o porus (porat) o tanmateix combinacions de porus i obertures allargades.

Fixa’t: El pol·len és ric en hidrats de carboni i conté un 20% de proteïnes, minerals, oligoelements, vitamina A i vitamina B.