cera-abelles-apicat

La cera és una substància grassa produïda per les glàndules cereres que tenen a la panxa les abelles constructores joves. La secreció cerosa té forma de teules que seran deformades amb les extremitats i les mandíbules, i posteriorment soldades formant les cel·les hexagonals .

L’interior de la colònia es caracteritza pel seu ordre i la disposició regular de les bresques carregades de mel. Les abelles constructores respecten en tot moment el principi del pas d’abella, o sigui el pas mínim que necessita una abella per poder transitar.

La bresca és el conjunt de cel·les hexagonals que les abelles utilitzen com a magatzem de tots els seus productes, i també com a bressols per al desenvolupament de les seves cries. L’apicultura moderna utilitza plantilles estampades de cera d’abella. Aquestes plantilles ja porten marcats el hexàgons a partir dels quals l’abella fabricarà les cel·les.

La forma hexagonal de les cel·les és una meravella de la perfecció, ja que de totes les formes geomètriques, l’hexàgon n’és el que té el menor perímetre en relació al total de superfície, fet que suposa un importantíssim estalvi de cera.

Formant part de cremes i ungüents, la cera s’utilitza en farmacologia a causa de les seves propietats antiinflamatòries, cicatritzants i antibiòtiques. La cera també s’usa per fer espelmes i pintures.