propoli-apicat

El control sanitari del rusc es veu reforçat amb la fabricació del pròpoli, un producte resinós vegetal que les abelles manipulen un altre cop, amb les seves potents secrecions elaborades per les glàndules annexes de l’aparell digestiu.

El pròpoli impedeix en gran part el creixement microbià i fúngic i, per tant, és utilitzat com a desinfectant, escampant-lo per les parets de la colònia i per l’interior de les cel·les un cop s’ha produït un naixement.

Les abelles propolitzen totes les deixalles orgàniques que no poden extreure a fora, així com els animals víctimes dels seus atacs defensius. En l’interior dels ruscs alguns apicultors han trobat papallones, escarabats, serps i fins i tot ratolins momificats com si es tractés d’un ritu egipci. Les propietats desinfectants i curatives d’aquesta substància obren un gran ventall de possibilitats en la medicina homeopàtica humana.

L’apicultor recull el pròpoli a partir de reixats que impedeixen el pas de les abelles. És un producte que es pot presentar en forma de tintures, extractes, pomades, ungüents… Cal preservar el producte de la llum, tot utilitzant envasos opacs.

El pròpoli té propietats antisèptiques, antiinflamatòries i cicatritzants. El seu ús tòpic és molt recomanat en cas de cremades, fongs, herpes, berrugues, èczemes… Les gàrgares amb tintures de pròpoli són molt efectives en les inflamacions de boca i faringe.

Esteve Miràngels i Feixas