pollen-apicat

El pol·len és una font rica en proteïnes, un aliment plàstic que possibilitarà la formació i estructuració dels teixits larvals de la cria de les abelles. Per aquest motiu, el pol·len serà emmagatzemat en les cel·les que envolten el niu de cria, pel tal de restar a l’abast de les abelles mainaderes.

L’abella recull, accidentalment o no, el pol·len dels estams de les flors. La relació de mutualisme entre abelles i vegetals afavoreix a ambdós, de manera que la visita constant a les flors garanteix la dispersió del pol·len i per tant l’èxit reproductiu gràcies a la formació de les llavors; és el que s’anomena POL·LINITZACIÓ.

L’abella és un insecte molt pelut, i això facilita la recollida del pol·len. Uns raspalls i pintes localitzats en el seu segon parell d’extremitats li facilitaran molt la feina. L’abella amassarà el pol·len tot utilitzant el nèctar regurgitat com a pega. El resultat d’aquesta activitat serà la fabricació d’una boleta de pol·len que serà guardada en un cistell que té en el tercer parell d’extremitats. Un cop dins la colònia, el pol·len serà processat i emmagatzemat dins les cel·les, tot evitant que fermenti, fins a la seva utilització.

Al pol·len se li atribueixen diverses propietats curatives, com ara la regulació de les funcions intestinals, una ràpida recuperació de les forces i l’enfortiment del cabell. Ric en vitamines B, C i E, el pol·len és un important antioxidant del cos i preventiu de malalties.

La millor manera de consumir-lo és barrejant-lo amb mel, utilitzant la llet o el suc de taronja com a dissolvent. Cal preparar la solució una estona abans, per afavorir una millor assimilació a nivell intestinal.

Esteve Miràngels i Feixas