Les cúpules , fabricades en plàstic, imiten la forma que les abelles donen a la cera quan comencen la construcció de les reialeres. Fixeu-vos que l’abella, quan inicia la construcció d’una reialera el primer que fa és ajuntar tres o quatre alvèols en un, permetent així una major cabuda de gelea reial que en un alvèol normal (l’únic aliment d’una reina des de que surt de l’ou fins que mor és gelea reial).

Quan utilitzem les cúpules, les agruparem en una estructura que anomenarem “llistó”. Fixarem aquestes cúpules en aquests llistons, que a la vegada seran col·locats a l’interior d’un quadre

Tenim dues maneres d’enganxar les cúpules als llistons:

•  directament: podem clavar-les amb cera líquida o parafina. La primera opció dòna més bons resultats i millor encara si utilitzem cera “verge” (opercle).

•  amb portacúpules : El que fixem als llistons no són les cúpules, sinó una peça que els subjecta, permetent així la mobilitat de cúpules

T ambé ens podem fabricar nosaltres mateixos les cúpules. En cas de fer-ho, cal tenir present que s’ha d’utilitzar cera d’opercle (verge), ja que com més vella és la cera més residus conté i menys apte és per a la cria de reines. Per fabricar les cúpules és possible trobar en magatzems d’apicultura uns bastonets rodons de fusta, que ens permetran amb la següent tècnica obtenir cúpules de cera:

Posarem sobre una taula dos recipients, un amb aigua freda i un amb cera d’opercle fosa. Es tracta de sucar el bastonet en aigua freda, i tot seguit en la cera fosa (uns dos cm.) i altre vegada en l’aigua freda. Repetirem tres cops l’operació. Obtindrem així, enganxat a la part inferior del bastonet un cert gruix de cera. Amb un ganivet esmolat i que no sigui dentat farem un tall al voltant del bastonet, de manera que tallarem la cera però no la fusta. Veureu que podeu retirar amb facilitat la cera de l’extrem obtenint una cúpula perfecta (la profunditat interior ha de ser de 8 a 10 mm).

L’agulla d’empeltar és l’eina que ens permetrà agafar la larva de l’alvèol i introduir-la en una cúpula.

Trobareu diferents models d’agulles, però n’hi ha una en concret que s’està imposant sobre les altres: És coneguda com “agulla xinesa”, i està especialment pensada no sols per agafar la larva, sinó també per recollir la gelea reial que es troba sota d’aquesta. El funcionament de l’agulla és semblant al d’un bolígraf de molla, és a dir, pressionant el cap superior de l’agulla fem baixar o pujar una llengüeta molt fina i flexible situada a la part inferior d’aquesta, aconseguint així que la llengüeta llisqui per la paret de l’alvèol fins a la seva base; així, la gelea i la larva ens queden dipositats al damunt de la llengüeta. Un cop feta aquesta operació dipositem la larva amb la gelea dins d’una cúpula de plàstic repetint el mateix procés.