La Verge de l’Abellera fou trobada per un pastor, com ens ho diu la llegenda pietosa que certifica la fe dels nostres avantpassats. Un dia aquest pastor, abans de tancar el ramat, va veure un eixam silvestre i anà per recollir la mel en les bresques de l’eixam, quan de sobte va veure una bonica imatge de la Verge Maria amb el fill als braços. L’agafà i se l’endú cap a casa dins el seu sarró. Quan, amb molta precaució, després d’haver tancat el ramat, va voler treure la imatge per ensenyar-la als seus amos, aquesta havia desaparegut. Al dia següent tornà amb el seu ramat al mateix lloc i sorprenentment trobà la Verge al mateix lloc de l’eixam. La tornà a agafar i altre cop la ficà dins del sarró. Quan arribà a casa altre cop havia desaparegut. Els seus amos i ell mateix, explicaren aquests fets al capellà i al dia següent anaren tots a la cova on hi havia l’eixam i la Verge i determinaren que en aquell indret s’havia de construir una ermita per la Verge.

La verge de l'abellera en processó

La verge de l’abellera en processó

En aquestes muntanyes de Prades, a uns dos quilòmetres de la vila, es troba la bonica ermita anomenada de l’Abellera. Realment l’ ermita es va construir l’any 1574, aproximadament a uns 1.020 metres d’alçada. L’ermita es troba sota una bauma, amb roca d’arenisca vermella, en un gran mirador.

L’autèntica imatge es va perdre en alguna de les guerres succeïdes al país i l’any 1940 als tallers Arcangoioli de Sarral realitzaren una còpia d’alabastre de l’original, treta d’un gravat molt exacte de la Verge. El 12 d’agost de 1956 la Verge de l’Abellera fou solemnement coronada. La corona de la Verge fou adquirida per subscripció popular. És una filigrana obra d’art feta per l’orfebre Jaume Mercadé i Queralt de Barcelona. Consta de 50 abelles de plata amb bany d’or amb la presència al capdamunt d’una reina i l’escut de la vila de Prades.

El 6 de setembre de 2003 fou declarada patrona dels apicultors de Catalunya.

Una altre verge interessant, és la nostra senyora de les abelles en el Terme de Banyuls del Maresme.