L’ametller (Prunus dulcis )

Descripció

Arbre caducifoli, de 4-5 m d’alçada, tot i que pot atènyer els 10 m d’alçada sobretot en terres fèrtils. Molt ramificat, amb un troc gruixut, molt rugós i fosc quan es fa vell. Fulles lanceolades i estretes, dentades, glabres (sense pèls) i de fins a 4-12 cm de longitud. Quan surten les fulles estan plegades al llarg del nervi principal i en anar creixent s’obren del tot. Flors blanques o rosades, subsèssils (gairebé sense pecíol), generalment  reunides per parelles o isolades, que s’obren abans que les fulles. El calze és curt i ample, consta de cinc sèpals lleugerament coriacis. La corol.la la conformen cinc pètals, d’uns 2 cm de longitud. Les flors porten uns 15-30 estams. Fruit ovoide, clarament comprimit, verdós tirant a grisenc, amb una pell tomentosa, de 3,5-6 cm, amb  la grana comestible o ametlla, que està protegida per un endocarp llenyós i necessita uns vuit mesos per madurar completament. El conjunt d’endocarp i la grana constitueixen el que hom anomena pinyol. Hi ha dues varietats d’ametllers els que fan ametlles amargues i els que les fan dolces.

Hàbitat

Planta cultivada des de temps immemorial en tots els països mediterranis. A Catalunya es cultiva especialment a Tarragona i a les planes de Lleida. Al Penedès es progressivament substituït per plantacions de vinya en els darrers anys. Es fa en llocs secs en tot l’àmbit mediterrani. El fruit és molt sensible als freds tardans.

Període de floració

Floreix de gener a març, tot i que en algunes contrades no molt lluny del mar poden començar a florir ja a partir de Nadal. Per tant, el període que l’arbre no te fulles és molt curt.

Interès apícola

L’ametller en flor és una planta molt visitada per les abelles. Durant el mes de febrer quan esclata la floració dels camps d’ametllers, el brunzir de les abelles se sent des de lluny. Sol ser una de les primeres plantes que aprofiten les abelles si el temps acompanya i així s’activa la posta de la reina amb l’entrada de nèctar fresc. A més de produir nèctar molt aromàtic, les abelles també n’aprofiten el pol.len. Per tant, aquesta planta és doblement interessant des del punt de vista apícola, ja que genera un bon flux de nèctar i també pol.len, que és fonamental pel bon desenvolupament de les larves. Es tracta d’una planta que fa una mel clara, molt aromàtica i molt gustosa. El sabor és intens i te un pèl d’amargor. No sempre es pot recollir mel d’ametller, ja que si venen dred o pluges les abelles no poden recollir nèctar. No obstant, en hiverns excepcionalment càlids i amb algunes pluges generoses al gener poden produir prou nèctar per fer mel d’ametller.

Etnobotànica

A més de constituir un postre molt apreciat, les ametlles són utilitzades en l’elaboració de turrons, massapà, orxata d’ametlles i com a complement d’algunes salses.