Dissabte 3 de març passat, l’Associació d’Apicultors de Barcelona (ASAB) va organitzar la jornada PATT de cria de reines a Castellar del Vallès, de la mà d’un dels grans referents en l’apicultura, el francès Gilles Fert. La jornada va ser un èxit de participació, amb 76 inscrits i una valoració molt positiva dels assistents pel que fa als continguts i al ponent.

Per a qualsevol explotació apícola, tant si és professional com amateur, la cria de reines és una pràctica bàsica per assegurar la viabilitat de l’abellar. Permet la reposició de reines joves que produiran més obreres i, per tant, assegura una major producció de mel. També li permet a l’apicultor poder seleccionar la mi- llor genètica del seu abellar: perpetua els millors trets, com la major producció de mel, una cria homogènia, alta capacitat de neteja de la colònia, menor agressivitat, menor grau d’eixamenament i altres comportaments d’interès. El gran avantatge d’aquesta pràctica és que, a més, permet la recuperació d’arnes molt més ràpid que amb el mètode de partició simple. I amb totes les dificultats que afronten les abelles i les altes mortalitats als abellars (del 20% al 40%) a causa dels pesticides agrícoles, paràsits com la varroa, malalties com la loque americana, i nous depredadors com la Vespa velutina, es fa imprescindible dominar aquesta tècnica.

 

A més a més, pot esdevenir una activitat extra, fet que ajuda a diversificar l’economia de l’explotació. La producció i la venda de reines seleccionades pot esdevenir fins i tot l’única font d’ingressos d’una explotació, i ser perfectament viable per a l’apicultor.

Gilles Fert és un conegut apicultor francès, amb més de 30 anys d’experiència en la selecció de reines a la regió dels Pirineus Atlàntics i una notable activitat de promoció de la seva tasca fora de França. Té diversos llibres sobre apicultura, com Les fiches pratiques de l’apiculteur: tous les gestes de l’apiculteur débutant en 65 fiches, o L’elevage des reines.

Aquesta jornada és una més de totes les activitats que desenvolupa l’ASAB per tal de formar els mateixos socis i professionalitzar l’activitat, i també per divulgar i aproximar l’apicultura a la societat.