• El sector també demana que es compensin els greus perjudicis causats per l’abellerol

Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins, l’Associació Catalana d’Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina ha convocat avui una concentració davant la seu d’Agricultura a Barcelona en protesta per les retallades de l’ajuda agroambiental al sector apícola, els greus danys que provoquen l’abellerol i la vespa velutina a les abelles, i per reclamar un etiquetatge transparent de la mel, que permeti diferenciar la produïda a Catalunya de la països de fora de la Unió Europea. Per al sector, a tots aquests problemes s’afegeix una caiguda de la producció de mel en els últims anys per períodes molt càlids i secs i pluges irregulars.

El sindicat ha lliurat un manifest al Departament i ha demanat una reunió urgent amb la consellera per tal que Agricultura reconsideri la retallada del 20% de l’ajut agroambiental a l’apicultura, que suposa un total de 197.324,35 euros per a 145 beneficiaris, i seria de 986.621 euros per al període de cinc anys de compromís de la mesura.

D’altra banda, els greus danys que causa l’abellerol, ocell protegit, a les explotacions apícoles és una altra de les demandes del sindicat i les associacions, que reclamen que s’articulin compensacions per aquests danys que l’administració catalana va deixar de compensar el 2013. El perjudici que provoca l’abellerol a l’agricultura és, sobretot, a causa de la inhibició del treball de los abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció. El seu efecte depredador sobre l’abella reina pot suposar la pèrdua de l’arna.

Unió de Pagesos també reclama al Departament que coordini i extremi el control de la presència de la vespa velutina, depredadora d’abelles, els nius de la qual ja s’han detectat des de l’Alt Empordà fins al Vallès Oriental en els últims cinc anys, i que segons els experts s’haurà expandit per tot el territori d’aquí a dos anys. Per al sindicat cal que l’Administració dediqui més mitjans per trobar mesures adients per al seu control, ja que els apicultors de les zones afectades s’han fet càrrec íntegrament de les despeses que comporta posar trampes i líquids atraients en la lluita contra aquests animals.

Pel que fa a la manca d’informació en l’etiquetatge de la mel i altres productes apícoles, Unió de Pagesos reclama que les etiquetes permetin diferenciar clarament la producció catalana de la de països extracomunitaris per tal de poder valorar la d’aquí com un producte de proximitat i de més qualitat.

Font: Unió de Pageosos