Amb 38 vots a favor i un en contra, el Comitè d’Agricultura del Parlament Europeu va aprovar el 23 de gener passat un projecte de resolució en què demana que la UE incrementi el suport als apicultors, prohibeixi els pesticides nocius, inveretixi més en el desenvolupament de medicaments segurs per a les abelles i acabi amb la importació de mel fraudulenta. Amb l’objectiu d’ajudar a contrarrestar les amenaces creixents a la pol·linització per abelles, vital per a la seguretat alimentària i l’equilibri ecològic d’Europa, els europarlamentaris proposen que la UE hauria d’augmentar un 50% el pressupost per a programes nacionals d’apicultura i introduir un nou esquema de suport als apicultors a la política agrària de la UE a partir del 2020 que compensi els seus descensos de producció per la pèrdua de colònies d’abelles.

Després d’assenyalar que el nombre de colònies ha baixat més d’un 50% en alguns estats membres, els eurodiputats van subratllar que la Unió necessita una estratègia efectiva, a gran escala i a llarg termini per millorar la salut de les abelles, protegir-les i garantir-ne la repoblació. Amb aquests objectius, els eurodiputats van demanar un pla d’acció a escala europea per combatre la mortalitat de les abelles; programes de cria per produir abelles resistents a malalties i espècies invasores; més investigació per desenvolupar medicaments apícoles innovadors i amb bona disponibilitat; prohibició de pesticides amb efectes negatius sobre la salut de les abelles i mesures per desenvolupar alternatives segures per als agricultors; i l’advertència anticipada dels períodes de fumigació per evitar danyar les abelles.

La UE produeix unes 250.000 tones de mel cada any, xifra que la situa en segon lloc del món, després de Xina. Hi ha més de 600.000 apicultors a la UE, però el nombre baixa des de fa anys. Per estats, els principals productors de mel de la UE al 2016 van ser Romania, Espanya, Hongria, Alemanya, Itàlia i Grècia. La Unió importa al voltant de 200.000 tones de mel anual, és a dir, el 40% del que consumeix. El 2015, la mel importada va ser 2,3 cops més barata de mitjana que la produïda a Europa. El 20% de les mostres analitzades a les fronteres exteriors de la UE o a locals d’importadors no respectaven les normes de la UE.