Castanyer (Castanea sativa Miller)

Descripció

Arbre robust i gran, de fins a uns 35 m d’alçada, tronc gruixut, amb una escorça bru-fosca, amb unes fissures longitudinals més o menys regulars i una capçada força ampla i ramificada, densa. Fulles caduques, simples i esparses, amb una forma oblongo-lanceolada, àpex agut i marges dentats, més o menys rígides, sense pèls (glabres); nerviació pinnada. Flors masculines petites, amb un calze de 5-6 peces i molts estams, les quals es troben reunides en aments (inflorescència) de fins a 20 cm de longitud, generalment erectes, que broten a de les axil.les d’algunes fulles. Flors femenines reunides de tres en tres a dins d’un involucre molt espinós, amb un calze amb 5-8 divisions i generalment amb 3 carpels. Cada involucre s’obre mitjançant 4 valves i conté 2-3 fruits (les castanyes). Les flors femenines es troben al peu d’alguns aments (inflorescència masculina).

Hàbitat

El castanyer no és una planta autòctona de Catalunya, ja que va ser introduït (suposadament pels romans) en temps antics i posteriorment naturalitzat. Sembla ser  oriünd d’Àsia menor. Es pot fer dominant en boscos caducifolis pertorbats per l’home, prefereix els terrenys silícics, en zones relativament plujoses de l’estatge montà inferior i mediterrani muntanyenc, en llocs de clima marítim. S’estén per la Val d’Aran, Ripollès, Garrotxa, Gironès, la Selva i les muntanyes de Prades.

Període de floració

Floreix des de maig fins al juliol.

Interès apícola

Planta amb un gran interès apícola, la mel de castanyer és molt apreciada i també molt saludable. La mel te color ambre fosc, amb algun matís rogenc, amb una olor forta (a fusta seca) i penetrant. Sol presentar un toc d’amarg i astringent per la presència de tanins. A vegades pot contenir un lleuger excés d’aigua i llavors la mel tendeix a separar-se en dues fases. Si no es barreja amb nèctar d’altres plantes com ara l’esbarzer o el bruc te poca tendència a cristal.litzar. Per denominar la mel de castanyer, el pol.len d’aquesta planta ha d’arribar fins al 80-90% en l’anàlisi pol.línica.

Etnobotànica

La mel de castanyer te un valor afegit ja que és coneguda la seva propietat de millorar la circulació sanguínia. Així mateix l’escorça de castanyer es pren en cocció pel seu valor astringent i també s’utilitza per combatre les inflamacions de coll.