Bruguerola (Calluna vulgaris (L.) Hull)

Descripció

Arbust baix o mata d’uns 10-20 cm d’alçada, amb les branques llenyoses, mig ajagudes, mig erectes. Fulles molt petites, linears, sèssils (sense pecíol), auriculades i imbrincades les unes amb les altres en quatre fileres. Les flors són molt nombroses, presenten un peduncle curt i es troben reunides a l’extrem de les branques. La flor està formada per 4 sèpals (petaloides) lliures més llargs que la corol.la i presenten el mateix color que els pètals. La corol.la té forma de petita campaneta de color rosat i està constituïda per pètals soldats d’uns 3 mm de longitud. El nèctar es segrega a partir de vuit nectaris situats a l’interior de la flor, a la base dels estams.

Hàbitat

La bruguerola és una planta que creix en landes, brolles i boscos oberts, especialment sobre sòls àcids (silícics). Presenta una distribució àmplia en aquests tipus d’ambients i es troba des del nivell del mar, a les contrades mediterrànies marítimes subhumides que van del Rosselló fins al Barcelonès i l’Osona, fins arribar als 2.300 m d’altitud als Pirineus, sobretot a l’estatge subalpí.

Període de floració

La bruguerola floreix a l’estiu als Pirineus i a terra baixa es troba en flor a final d’agost o a principi de setembre. Aquesta floració es perllonga durant un mes.

Interès apícola

És una planta que produeix una mel magnífica, d’una coloració ambre fosc, amb alguns tons vermellosos i és lleugerament amarga. Especialment són aprofitables les poblacions de bruguerola situades en llocs oberts, sense estrat arbori de pins. Sembla ser que les plantes joves que viuen sobre substrats rocosos amb granit són millors productores que les plantes velles que s’estableixen sobre sòls torbosos, els quals són força empobrits. També pot produir pol.len en abundància, que és de color grisenc. No obstant, l’extracció de mel (per centrifugació) pot ser difícil, ja que conté una proteïna que la fa més viscosa, per tant es recomana un lleuger escalfament de les bresques abans de fer-ne l’extracció.

Etnobotànica

Es tracta d’una planta indicada contra les inflamacions de la bufeta urinària i és diürètica. Es prepara en infusió o tisana.